Učenici 7.b razreda su sa svojom profesoricom engleskog jezika Silvijom Gostić izradili mini projekt na temu hrane. Što su saznali i kako su prezentirali svoj rad pogledajte u nastavku.
FOODIES
U četvrtak smo na satu engleskog jezika sa učiteljicom Silvijom Gostić pričali o povijesti mnogih poznatih jela i pića današnjice. Saznali smo puno zanimljivih informacija o našoj omiljenoj hrani. Saznali smo da je Napulj mjesto podrijetla pizze. Također smo saznali i da je pizza margarita dobila ime po kraljici Margheriti. O kebabu smo čuli da je nastao još u vrijeme Osmanskog Carstva, a napravio ga je Kadir Nurman. Vjerujem da smo se svi iznenadili kada smo saznali da je kava zapravo crvene boje, a nastala je tako što je jedan kralj probao te bobice kave i nisu mu se baš svidjele pa ih je bacio u peć, no onda je iz vatre krenuo izlaziti fini miris kave koji je privukao kraljevu pozornost. O sushiu smo saznali da se njegovo ime ,,sushi” zapravo odnosi na kiselu rižu, a ne na ribu. Riba je samo dodatak. Također smo pričali i o tortiljama i hamburgerima. U mnogim zemljama slavi se ,, Nacionalni dan burgera” najčešće krajem svibnja ili početkom kolovoza, a u SAD-u se ,,Nacionalni dan tortilja” obilježava 24. veljače. Čuli smo i da sarma zapravo nije balkansko jelo. Sarma dolazi iz Osmanskog Carstva, a naziv sarma znači ,, zamotano”. Pričali smo čak i o tortama i saznali smo zašto se pušu svjećice na torti. Plamen svjećica često se tumači kao simbol života. Gašenje svjećica označava kraj jedne godine života i početak nove.
Ovaj sat engleskog jezika bio nam je svima zanimljiv, a sa njega smo otišli zadovoljni i sa puno više znanja o hrani koju svakodnevno jedemo.
Viktorija Kastmiler , 7.b








